La cerimònia del te: molt més que un ritual

ceremonia-del-té

Som afortunats de viure en un món on les tradicions i costums passar de generació en generació. És cert que alguns estan perdent, però altres, les més rellevants, es mantenen, passant fins i tot una part de la cultural patrimoni del lloc on es duen a terme i també, per què no dir-ho, tot el món, ja que vivim en un món globalitzat.

Precisament per això, tenim la sort de conèixer les tradicions i la cultura d’altres països, com la Xina i Japó, des d’on obtenim les cerimònies te famós. Però no és només en aquests llocs del món on aquest esdeveniment té lloc: Marroc i Gran Bretanya també ho va fer, però és evident que, cadascuna a la seva manera.

Quatre punts de planeta, quatre tradicions diferents i un element en comú: te, la varietat varien d’un país a un altre. En tots ells, aquesta beguda antiga forma part de la seva cultura i considerem que és molt més que una simple beguda.

En aquest nou article ens agradaria explicar les diferències que existeixen de cerimònies uns als altres, així com donar-li algunes petites idees així vostè pot celebrar-se i a casa teva, la cerimònia del te. Comencem!

El poder de te

Teacup-and-pot

El te és, juntament amb l’aigua i cafè, la beguda més consumit en el món, si és cert que a cada racó del planeta es pren de forma diferent, té diferents usos i el tipus de te utilitzat en alguns llocs i en altres, per tradició, no sempre és el mateix, l’objectiu si és : te és una font de salut i benestar i, per tant, s’utilitza com a tal. Això sí: amb el pas del temps, es descobreixen noves aplicacions gràcies a les propietats que emergeixen i és avui, també te utilitzat com a remei casolà o truc en quines seccions com inquietuds bellesa, neteja i higiene.

Per tant, no és sorprenent que aquesta beguda (segons la llegenda xinesa, va ser descobert per casualitat per l’emperador  Shen Nung quan una fulla de te va caure en una tassa d’aigua bullint) és part de les tradicions de molts països, sobretot on hi ha, com és el cas de Xina, Japó, Índia o Marroc, així com Anglaterra que va portar la tetera de les colònies índies.

La cerimònia del te a la Xina

La ceremonia del té de China tiene diferente significado que la japonesa. (Foto: spanishpeopledaily.com)
La cerimònia del te de la Xina té un significat diferent que el Japó. (Foto: spanishpeopledaily.com)

Segurament, si algun dels nostres lectors ha tingut el plaer de conèixer el país asiàtic, ho es tenir l’oportunitat de veure en viu i en directe que es celebra una cerimònia del te. I és que, com succeeix en tots els països, les tradicions també formen part de l’oci que ofereix als turistes. No obstant això, quan a nivell individual és celebra en xinès pot ser una cerimònia del te, l’objectiu el de demanar perdó, celebrar la Unió de dues famílies (en cas d’un futur casament, per exemple), com a senyal de respecte a ells superior o com a part del ritual d’ells casaments d’aquest país.

Aquest acte, que va rebre el nom de ‘Cha dao’ (carretera de te), Ming celebrat a la Xina des de segles XIV-XVII , durant la dinastia. Tres tasses i una tetera de fang s’utilitzen per al mateix. En el primer es posa les fulles de te (que varia segons la província Xina, però l’Oolong i te verd tendeixen a ser que predominen), en el segon l’aigua bullint i en el tercer serà en les quals és servir el te. 

Cal destacar l’habilitat que cal adquirir persones que realitzen aquest ritual que es consideren sumillers te autèntic. Les tasses de maig només omplir és fins a la meitat, ja que en la cultura xinesa es considera que l’altra meitat està ple d’amistat i bona voluntat. Un altre fet curiós és que les copes on se serveix el te no té manetes, i ha de ser fixat amb els dits índex i polze.

Són tots els aspectes que cal tenir en compte si tu també vols una cerimònia del te a casa. A més, vostè ha de tenir en compte que la primera persona que ha de servir te serà la més gran de la taula i que, abans de prendre-ho, els clients ha olorar el te, per sentir la seva essència. Si la majoria o la persona que lliura «homenatge» (pel motiu que sigui), com te, a tall d’agraïment ha de donar copets la taula, tres vegades.

Cerimònia del te al Japó

ceremonia-del-té-2

I ens vam anar d’un país asiàtic a un altre. De fet, eren els monjos budistes de la Xina, que descobria el te al Japó, encara que avui en dia aquesta beguda forma part de la seva cultura, tradició i, per descomptat, de les seves collites.

Pel que fa a la cerimònia del te, hi ha dues principals diferències respecte a la Xina. El primer d’aquests és el te s’utilitza, ja que al Japó fan servir la pols de te matcha. La segona diferència és el significat que té aquesta cerimònia, amb l’objectiu no és altre que la pau a les persones que formen part del ritual. Un ritual que es pot fer de manera individual, el que ells anomenen al Japó: cha-no – yu, (que vol dir, d’aigua calenta per te) o grup que rep el nom de sadō o Chad (que significa ‘camí te’) i que també fa referència a l’estudi d’aquesta doctrina. A través d’això, així com proporcionar Pau, persones també aprendre a ser més valent i fort, bones maneres d’adquirir i millorar les relacions humanes.

Cha que Yu cap no es celebra a tots els racons, però es fa en la Sukiya (que significa la casa de te) i que és un lloc especial de cases de Japó, és a dir, en general, al jardí de la mateixa. I no només això: els clients ha de rentar mans, boca i cara, abans de la cerimònia com a símbol de puresa i es decanta, per mostrar respecte a la persona que ha de realitzar la cerimònia i instal·lacions pròpies.

Per celebrar-ho és necessari: te verd matcha, així com uns gots que servir te, un recipient en el qual mòlta te i que es farà amb un agitador anomenat chasen. Matcha es servirà amb un cullerot de bambú que s’anomena Chasaku. En aquest cas, a diferència de l’acte xinesa serà només serveix te en una tassa que ha de provar l’amfitrió i, després de passar el dit límit per netejar-lo, aprovar-lo a la resta dels convidats així tastar-ho. Això es realitza dues vegades (normalment amb diferents intensitats de te matcha) i en silenci.

La cerimònia del te al Marroc

El té se sirve a gran distancia del vaso en la tradición marroquí (Foto: smvacaciones)
Serveix a gran distància de vidre a la zona antiga (foto: smvacaciones)

Canviar de lloc i continent d’anar a l’Àfrica, país del rooibos per excel·lència, però en la qual totes les classes de tes es consumeixen i també celebra el famós te, en aquest cas, amb la cerimònia del te verd de pólvora i que tradicionalment acompanyat d’una quantitat significativa de sucre i fulles de menta.

El propòsit d’aquest acte no és cap altre que la benvinguda als visitants, si és familiar o estrangera, i per fer-ho servir alguns recipients de vidre bonic, decorats amb vores daurades. Tant el sucre, com la safata i el te amb que es serveix el te ha de ser metàl·lica.

El que més crida l’atenció d’aquest acte és l’altura de la qual se serveix te, prou pel que fa a l’embarcació i realitzat fins a tres vegades, fins que omplir el recipient i crea una bona capa escumosa. Més tard, el te és acompanyada de dolços típics del país, així com les dates o mel. El sabor de la tetera i la cerimònia és realment dolç.

La cerimònia del te a Anglaterra

ceremonia-del-té-gran-bretaña

Aquest és, sens dubte, que és més proper a nosaltres i que estem més acostumats a veure.  Els historiadors d’assegurar que aquesta tradició, també conegut com el «Cinco te’, la duquessa Ana Russell de Bedford introduït la al segle XVIII. Sembla que aquest aristòcrata sempre demanar te en aquell moment i volia ser acompanyat per una cosa dolça i així s’ha traslladat a l’actualitat.

A diferència de te verd o que s’utilitza en els països que hem dit fins ara, a Anglaterra, oolong te que s’utilitza generalment en aquest acte és generalment negre, ja que és el te que més es produeix a l’Índia, antiga colònia del país europeu i que es va exportar per primera vegada, aquesta beguda a Anglaterra.

En comptes de tenir un simbolisme especial, el te de les cinc forma part de les tradicions o costums culturals de l’anglès. Per descomptat, no tothom pren-lo, però en general es prepara en ocasions o aperitius especials i s’acompanya de dolços, en particular plumcake, muffis, scoones o magdalenes. De fet, en algunes cafeteries i hotels on poder celebrar aquesta tradició, és normalment te, juntament amb un carro ple d’aquests dolços.

Una de les característiques de la cerimònia d’anglès és la tassa de te (que serà de porcellana, com el te) ha de contenir una rodanxa de llimona i hi hauria un altre petit te amb llet, per tal que la gent es pot barrejar amb la d’infusió de líquids te un altre. A més, en la tradició anglesa es dóna molta importància a l’aparició de la taula, que ha de ser molt curós.

Material per a la cerimònia del te

Ara que ja he dit com celebrades cerimònies te més conegudes del món, pot celebrar el seu especial te a casa i pot ciniendote d’un ritual específic, barrejant diverses o incorporar idees pròpies, per a que la cerimònia del te! Aromes de te, tenim tot el que necessari per celebrar.

  • Tes. Com hem explicat fins ara, els tipus de te utilitzat en les cerimònies te diverses són les següents: verd matcha ; Te verd pólvora que tenim dos tipus: d’una banda la pólvora verd i verd pólvora Temple del cel. I si prefereix anar amb els altres tipus de te que hem dit, també tenim te oolong i, per descomptat, de te negre que trobareu una gran varietat de tes, però et convidem a celebrar amb tes negre, purs com Esmorzar Eco , la Earl Grey (que normalment és l’ús anglès) o el te negre Suprem.
  • Estris per a la cerimònia. Com sabem que als nostres clients no només ells com el te, però tot el que deriva d’ella, les tradicions incloses, en www.aromasdete.com no només trobarà tes especials per a la cerimònia del te, sinó també trobaran els estris necessaris, com una tetera de ferro , així com un complet conjunt de matcha pensat especialment per a celebrar la cerimònia al més pur estil japonès i que inclou el bol , la mesura de cullera, fuet i el seu quadre de manera que vostè pot emmagatzemar correctament per la propera vegada. I tot això sense oblidar l’ escalfador per una tassa de te, així que si algun dels seus convidats vols més te calent, a la temperatura desitjada.

¿Quieres estar al día de todas las novedades y artículos que publicamos?

Deja un comentario