Karakuri: nines mecàniques per servir te

karakuri

Avui us proposem un curt, però interessant viatge al Japó, concretament, que ens portaran des del segle XVII fins als nostres dies, de la mà del mateix producte: la karakuri o nines mecanitzades. I és que si bé avui se sent Japó fervor pels robots, la versió antiga del aquests autòmats amistoses es pot trobar en les primeres nines mecanitzades. Avui, són, considerats elements de luxe i molts d’ells exposats en sales de Museu o cases de famílies d’alt rang.

Però, per què parlar d’alguns nines mecanitzades si el nostre bloc parla de tes i infusions? Principalment per dues raons: la primera i més important, perquè el més famós de la nina karakuri era el «Chahakobi» és a dir, «el portador de te’ i, en segon lloc, perquè ens agrada parlar de països com el Japó o la Xina, on la cultura de te és realment present en cada dia de les persones que habiten en aquest arxipèlag compost 6852 illes.

Història de la Karakuri

Com, avui, els robots de intentar representar real de la vida dels éssers humans-los, la Karakuri van ser creats amb el mateix objectiu. Des del portal www.conoce-japon.com, explica que «la paraula karakuri és fa referència a un dispositiu mecànic que porta a una persona per sorpresa». Implica la màgia amagada o un element de misteri i fa referència a titelles, nines o efigies.»

La Karakuri es classifica en tres tipus de canell diferent: «la butai karakuri, que són marionetes utilitzades en el teatre;» la zashiki karakuri, que són petits i es pot executar dins una sala; i la dashi-karakuri, que s’utilitzen en les festes religioses. Tradicionalment la karakuri aparegut en festivals i representats religioses mites i llegendes», com es pot llegir a la pàgina web esmentada sobre Japó i la seva cultura.

D’altra banda, cal destacar que, dins d’aquestes tres varietats i, en particular, de la Zashiki Karakuri, el més famós d’ells era el Chahakobi, com hem esmentat anteriorment. Una nina que, sens dubte, vols sorprendre avui a nosaltres mateixos, mentre que durant més de 4 segles (segle XVII) que va ser creat per Takeda Kiyofusa, un rellotger que sentir veritable passió per mecanismes derivats de rellotges i que va ser construït que podria conegut com l’avantpassat dels robots actuals.

La nina Chahakobi, com el seu nom indica (transportista del te) és capaç d’aproximació al seu convidat una tasseta de te i parada és quan això que dugui i tornar a posar en marxa és quan es diposita. Sens dubte, una bona manera de degustar un te o infusió d’una manera única i sorprenent, per què no dir, màgica. És curiós veure com el seu cap comença a moure’s és de forma lleugera, mentre arrossegueu-los peus per enfocament és a la persona que ha de servir el te. Una vegada que la nina recull de te, tornar a la posició original. Sorprenent, realment!

En general, les nines Karakuri moure de naturalment i són molt colorits. Els experts en aquest tipus de nines assegureu-vos que el mateix portar impregnat l’essència i la sensibilitat d’ells japonesa. De fet, ells també d’acord que transmetre afecte i mel, moltes persones, quan estan davant d’ells i veure’ls en moviment, senten la necessitat de parlar amb ells i abraçar.

Estona és és d’objectes molt vell, avui encara és fabricant d’embarcació de forma i es consideren obres d’art real, en l’elaboració entrar a formar part, mà, el Mestre artesà mecànica, un altre especialitzada en l’elaboració de cares i, finalment, un especialitzada en el disseny del vestuari d’això propi Karakuri.

En el cas concret d’ells Zashiki karakuri de les quals formen part nostre protagonista d’avui, la Chahakobi, eren ninots dissenyats per l’ús domèstic i que, originàriament, eren considerats com objectes de luxe per senyors feudals en el període Edo, a més de ser el primer robots domèstic que es coneix. Avui, col·leccionistes rifa per tenir-los en la seva possessió.

Una de les parts tristes d’aquesta història és que molts nines van ser destruïts durant la Segona Guerra Mundial, però, malgrat això, encara avui mantenint una gran col·lecció de karakuris.

En aquest vídeo que podem afegir a continuació, vostè pot veure com una nina Chahakobi.

I tu, saps algun d’aquests ninots Karakuri?

¿Quieres estar al día de todas las novedades y artículos que publicamos?

Deja un comentario